NOTÍCIES VILADECANS | CIÈNCIA I TECNOLOGIA | EDUCACIÓ
Publicidad
L’Ajuntament de Viladecans ha creat un projecte educatiu anomenant Ciència al Carrer adreçat a infants i joves i les seves famílies. El projecte s’emmarca en un dels eixos de Viladecans en la seva Estratègia 2030, la innovació educativa, i té com a objectiu l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia de forma engrescadora.
Les dues primeres activitats de la iniciativa estan adreçades a persones de 8 a 14 anys, acompanyades per les seves famílies, i se centren en les matemàtiques (Ruta Matemàtica) i l’astronomia (Un Sol de Carrer).
Un Sol de Carrer, fent una passejada pel carrer del Sol de la ciutat –des de la seva confluència amb el carrer de Jaume Abril– i portant a terme diversos experiments amb els i les assistents, l’activitat mostra què amaga l’astre rei i altres qüestions sobre l’univers.
L’Ajuntament subministra tot el material necessari perquè les famílies puguin desenvolupar els esmentats experiments. L’estrena de l’activitat es va programar pel dia 9 de setembre, amb motiu de Festa Major de la ciutat, però es va haver d’ajornar a causa de la pluja. El passat 1 d’octubre, finalment, es va poder organitzar.
Les persones participants van poder passejar pel carrer del Sol endinsant-se en tots els misteris d’aquest astre que ens dóna la llum i la vida. No tan sols ell, sinó també tot aquest món desconegut que és l’univers i el perquè i com funciona i es desenvolupa.
Es compta amb la presència i dinamització de l'activitat per part de la Pilar Gil, astrofísica de la UPC i ciutadana de Viladecans, i la Irene Lapuente, de La Mandarina de Newton.
L’altra proposta educativa, la Ruta Matemàtica, que sí que va poder estrenar-se el 10 de setembre, pretén reforçar l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia des d’una vessant lúdica i entenedora que la faci més accessible als nostres infants i joves tenint en compte una mirada de gènere i que ajudi a fomentar les vocacions científiques.
Aquesta ruta porta a ciutadans i ciutadanes, des de la plaça de la Vila i a través de deu estacions, a pensar en fenòmens matemàtics que hi ha als carrers de Viladecans. Se’n poden establir relacions entre la probabilitat i els semàfors, les sèries numèriques i les escales de la Torre del Baró, la geometria i els jardins de Magdalena Modolell.
A més d’aquesta proposta, que es repetirà, n’hi ha altres dues incloses en el projecte Ciència al Carrer, Física al parc i Fanal & Banc Solar, se celebraran aviat i tractaran de fer pensar els participants en les dues activitats la física que s’amaga als aparells dels parcs infantils, als gronxadors i a les tirolines, per exemple, i també com podem fer que l’energia que generem a la Terra sigui sostenible.
Komentáře