top of page

Sant Boi acull una xarxa de refugis climàtics per protegir la població de la calor extrema

NOTÍCIES SANT BOI | REFUGI CLIMÀTIC | TEMPERATURES EXTREMES

 

¿Tendré que pagar este año en mi declaración de la renta?

Publicidad

 

L'Ajuntament de Sant Boi ha posat en marxa sis refugis climàtics per a altes temperatures inclosos tots ells dins de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).


Un conjunt d'espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d'episodis meteorològics extrems, com les onades de calor. En la situació d'emergència climàtica en què es troba el municipi, aquests fenòmens cada vegada són més freqüents i intensos.
Els parcs de Marianao, de la Muntanyeta i Can Julià, la plaça dels Focs de Sant Joan, la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer i Can Massallera són els sis refugis de Sant Boi d'un total de 20 a tot l'entorn metropolità.


La Xarxa de Refugis Climàtics , inclou dues tipologies de refugis: els interiors, i els exteriors. Aquests equipaments i espais públics compatibilitzen els usos i les funcions habituals amb aquest servei durant els episodis de temperatures extremes.


Per identificar els refugis s'han col·locat cartells a l'entrada de cadascun dels llocs. A cada cartell hi ha un QR amb la informació sobre els diferents refugis de la ciutat i de l'entorn metropolità i les seves característiques.


Els refugis climàtics interiors , conformats bàsicament per equipaments públics, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor , amb una temperatura que es manté al voltant dels 26 °C.


Els refugis climàtics exteriors , situats en alguns parcs urbans, disposen d'una regulació tèrmica natural , ja que la presència d'aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d'un ambient més fresc.


Els refugis climàtics exteriors també resulten molt adequats davant de la presència, encara activa, de la covid-19 , ja que són espais oberts i segurs que ajuden la ciutadania a protegir-se de la calor.


No tots els parcs serveixen com a refugis climàtics: cal que disposin d'una bona densitat d'arbres caducifolis, que són els que ajuden a rebaixar la temperatura, i que tinguin làmines d'aigua (llacs, estanys, basses...) i un sòl d'un material permeable que afavoreixi l'evapotranspiració.


Els refugis climàtics oferiran a la ciutadania, en especial a la població més vulnerable a les onades de calor, espais adequats per recuperar-se de l'estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà. Aquests equipaments i espais públics podran acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics.


Els refugis no estaran actius només durant els episodis oficials d'onada de calor (períodes de més de tres dies seguits de temperatures extremes), sinó també durant la resta de dies calorosos aïllats.


L'objectiu general de la Xarxa de Refugis Climàtics és que, en un futur, qualsevol persona resident al municipi disposi d'un d'aquests refugis a menys de 10 minuts a peu des de casa seva. Ara, el 72 % de la població metropolitana viu a 10 minuts caminant d'un equipament públic (330 refugis interiors potencials, encara que actualment no estiguin integrats a la XMRC).Comments


REGISTRA'T PER SER EL PRIMER EN REBRE LES NOVES NOTÍCIES DE LA NOSTRA WEB

bottom of page