top of page

Sant Boi destina 1 milió€ a un Pla de Xoc per atendre les necessitats de joves en la pospandèmia

Actualizado: 7 dic 2023

NOTÍCIES SANT BOI | SALUT MENTAL | POSPANDÈMIA


L’Ajuntament de Sant Boi destinarà 1 milió d’euros a desenvolupar un Pla de Xoc per atendre a la ciutat les necessitats emocionals i socials de la població adolescent i jove d’entre 12 i 18 anys, un dels sectors més afectats per les conseqüències de la pandèmia.




El Pla de Xoc d’Adolescència de Sant Boi, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, s’ha signat aquest dijous passat, dia 1 de juliol, durant un acte públic celebrat a Can Massallera.


L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha destacat que, com passa amb aquest pla de xoc, “els i les adolescents han de tenir un paper protagonista en les polítiques que els afecten directament”. "Volem posar en el centre", ha afegit, "una etapa de la vida molt important, en què es prenen decisions de gran transcendència”.


Durant l’acte, que ha estat presentat per Jaume Funes, expert en adolescència i educació emocional, han intervingut sis adolescents de la ciutat que han explicat les experiències viscudes durant l’etapa de confinament i al llarg de la resta de la pandèmia. Han destacat l’impacte emocional que han suposat aquests mesos, l’afectació als estudis, els sentiments d’incertesa, angoixa i nerviosisme, i també aspectes positius com la possibilitat de tenir més temps per reflexionar.


Durant els darrers mesos, els mitjans de comunicació venen alertant sobre les alteracions emocionals i l’afectació en la salut mental que l’emergència sanitària està ocasionant en una etapa com l’adolescència, on el trencament de les rutines, la incertesa sobre el futur i l’aïllament físic i social incideixen sobre unes personalitats encara no consolidades i poden generar actituds i conductes "disruptives".


Joves que atenen joves

Per dur-lo a terme, l’Ajuntament està afavorint la contractació de persones joves de la ciutat que s’encarreguen de la prestació dels diferents serveis. Així es genera nova ocupació juvenil i alhora es promou, gràcies a la relació entre iguals, un marc de confiança útil per millorar l’impacte dels projectes.


S’han contractat psicòlegs/ogues per acompanyar adolescents i joves en risc, integradors/ores socials per facilitar la millora de les relacions de grup i afectives, agents de salut per promoure hàbits i conductes saludables i professors/ores per a activitats de suport a l’estudi, entre d’altres.


Acompanyament psicològic i emocional

Un dels projectes més rellevants inclosos al pla, anomenat Omplint Espais, ofereix als instituts de la ciutat de cara al curs vinent un ampli càtàleg de cursos i tallers interactius orientats a reforçar la gestió de les emocions (l’autoestima, el dol, l’abordatge del conflicte, les conductes autolesives…).


A més, adolescents i joves de la ciutat poden demanar hora als serveis que ofereix l’Ajuntament per proporcionar atenció psicològica individualitzada, i les entitats vinculades a centres oberts també compten amb un servei d’assessorament i acompanyament.


Atenció socioeducativa a a peu de carrer

En el marc del pla de xoc, l’Ajuntament desenvolupa accions de suport psicològic i integració social a peu de carrer en punts de l’espai públic que s’han identificat com a llocs de reunió habituals dels joves, traslladant l’atenció a les seves necessitats als seus ‘entorns-refugi’ i apostant per convertir-los en espais de desenvolupament integral.


Un altre dels projectes previstos és la futura creació d’un nou espai públic a l’aire lliure per a la pràctica esportiva saludable, igualitària i accessible (que inclouria un circuit de parkour), dissenyat i construït per adolescents i joves de la ciutat d’acord amb els seus punts de vista, necessitats i interessos. Aquesta iniciativa comptarà amb finançament de la Fundació Aigües de Barcelona (Agbar).


Accés i ús de les tecnologies

El Pla de Xoc proposa accions per facilitar l’accés de les famílies amb adolescents a la tecnologia, indispensable per al seguiment de les classes i la realització de les tasques escolars, combatre la bretxa digital i prevenir un ús abusiu de les pantalles, d’Internet i de consums digitals inadequats (com la pornografia, els jocs en xarxa, les apostes…)


També s’hi inclouen actuacions per promoure la igualtat d’oportunitats, per exemple els ajuts extraordinaris que s’han concedit durant l’emergència sanitària per fer front a despeses del curs escolar, a famílies amb infants i adolescents menors de 16 anys, o també directament a joves que s’han vist afectats per les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia.




Comments


REGISTRA'T PER SER EL PRIMER EN REBRE LES NOVES NOTÍCIES DE LA NOSTRA WEB

bottom of page