top of page

Gavà amplia i millora el servei de recollida de roba mitjançant contenidors de reciclatge

Actualizado: 7 dic 2023

NOTÍCIES GAVÀ | ROBA USADA | CONTENIDORS RECICLATGEL’Ajuntament de Gavà i Humana Fundación Pueblo para Pueblo han signat un acord per a la gestió del servei de recollida selectiva del residu tèxtil a la ciutat. En total s’han instal·lat 33 contenidors a la via pública on dipositar-hi la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen i als quals se’ls hi dóna una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge.
L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha afirmat que “és molt important comptar amb aquest servei de recollida del residu tèxtil i afavorir així el reciclatge i incrementar les taxes. Aquesta roba que rep la posa a diferents botigues de segona mà i amb aquests diners que en treuen de la venda fan col·laboració i cooperació amb gent necessitada.


Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global: el consum de roba ha crescut de forma accelerada i la seva vida útil cada vegada és més curta. Es calcula que al voltant del 40% de la roba que tenim als armaris no es fa servir durant tot l’any.


Malauradament, la recollida selectiva a Catalunya representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars; la resta acaba a la fracció resta, per tant en un abocador o en una incineradora.


La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors d'Humana és la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:


El 54% es destina a la reutilització: el 14% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 40% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.


El 37,5% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).


L’1,5% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.


El 7% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.


La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l’estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i a les plantes incineradores i, per tant, l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.


La Comissió Europea calcula que per cada kg de roba que es reutilitza i no és conduit a un centre de tractament per a incineració, s’hi evita l’emissió de 3,169 kg de CO2.


Comments


REGISTRA'T PER SER EL PRIMER EN REBRE LES NOVES NOTÍCIES DE LA NOSTRA WEB

bottom of page