NOTÍCIES SANT BOI | COVID PERSISTENT | FISIOTERÀPIA
Publicitat
Les primeres persones usuàries del Programa RAF (Programa de Recuperació mitjançant l'Activitat Física i Salut Post Covid-19) han iniciat sessions de fisioteràpia i suport psicològic especialitzat. És una nova iniciativa de l'Ajuntament de Sant Boi per ajudar a contrarrestar els efectes de la covid persistent sobre la vida de la ciutadania.
Durant el curs 2022-23, el complex esportiu Pau Gasol acollirà la prova pilot d'aquest programa, en el qual participaran dos grups de 10 persones. Per a cada grup estan previstes 12 sessions d'activitat física i 12 de fisioteràpia (sota supervisió mèdica), a més de 4 sessions de suport psicològic i emocional a càrrec d'una psicòloga especialitzada.
Sant Boi posa en marxa un projecte per combatre la 'Covid persistent' amb activitat física, fisioteràpia i suport psicològic
Les persones participants en la prova pilot del Programa RAF tenen entre 25 i 65 anys, estan diagnosticades de 'Covid persistent' i presenten dificultats respiratòries (dispnea), afectacions musculoesquelètiques i/o malestar emocional. L' Hospital General de Sant Boi i els centres d'assistència primària (CAP) s'encarreguen de proposar les persones candidates. La participació en el programa és voluntària.
La malaltia de la Covid-19 ha tingut un impacte sense precedents en la salut i el benestar emocional de la població. Es calcula que entre el 10 i el 12% de les persones que han patit la infecció continuen amb símptomes més de dotze setmanes després de contreure-la. A aquesta prolongació en el temps dels efectes secundaris de la malaltia se la coneix com a 'covid persistent' o 'long covid'.
La simptomatologia és molt variada (cardiaca, respiratòria, psicològica, osteomuscular, otorrinolaringològica, digestiva, dermatològica, neurològica, oftalmològica, de coagulació...) i afecta principalment dones d'entre 35 i 55 anys .
El Programa RAF vol donar resposta a les necessitats de les persones afectades per 'Covid persistent' a Sant Boi i minimitzar-ne els efectes secundaris perquè puguin recuperar l'estat físic i emocional i tornar a tenir com més aviat millor una vida com la d'abans.
L'Ajuntament de Sant Boi finança aquesta iniciativa amb el suport de la Diputació de Barcelona. El projecte compta amb la col·laboració de l'Institut Català de la Salut, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el complex esportiu Pau Gasol i la Federació Salut Mental Catalunya.
L'Ajuntament té la intenció d'incorporar aquest programa al Mapa d'actius de salut municipal i d'implantar-ho com un projecte de Prescripció Social.
Comments