top of page

Els municipis del Delta impulsen un hub de la innovació agroalimentària

NOTICIAS VILADECANS | INNOVACIÓ | PARC AGRARI BAIX LLOBREGAT


Publicidad


L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Salut de Sant Boi, César Antonio Thovar, van presentar un projecte per a la creació del Parc Agroalimentari del Delta, un pla que vol impulsar la transformació progressiva del Parc Agrari en un hub de la innovació agrícola i alimentària. La proposta es vol presentar al finançament de diferents fons europeus, entre ells el PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) d’agricultura sostenible, regenerativa i eficient. Es proposa la transformació del Parc Agrari revitalitzat, productiu, sostenible i agroecològic; un Living Lab d’innovació, generador d’ocupació verda i de reducció de desigualtats.


L'acte de presentació ha tingut lloc a l'Agròpolis de Viladecans, centre de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) especialitzat en la investigació i la innovació en els àmbits de l'enginyeria agroalimentària, l'enginyeria biotecnològica i l'enginyeria del medi ambient.


L’objectiu dels tres municipis és enfortir l’agricultura com a sector econòmic, explorant projectes innovadors per transformar el Parc Agrari perquè sigui un centre d’innovació agroalimentària basat en un model circular i respectuós amb el medi natural. Per fer-ho es comptarà amb la intervenció tant de la iniciativa privada com de les administracions seguint un model col·laboratiu.




La modernització del Parc Agrari es basaria en el replantejament estratègic i una adaptació de la regulació perquè, mantenint la seva essència d’espai protegit dedicat a les activitats agràries i plenament compatible amb l’entorn natural, evolucioni cap a un model productiu innovador, en línia amb els principals desenvolupaments agraris que s’estan produint a Europa i en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seguretat alimentària. Amb aquest nou marc innovador es podrien implementar i desenvolupar els darrers avenços en R+D+I agroalimentària, evitar l'abandonament de l'activitat productiva del parc, contribuir al relleu generacional, resoldre el dèficit d’infraestructures i convertir-lo en font d'ocupació de qualitat, regeneració i diversificació econòmica del territori i proveïment alimentari.


El Parc Agrícola, amb prop de 3.500 hectàrees de terreny, té potencial per esdevenir l'horta de Barcelona

El projecte vol possibilitar la creació d'empreses dedicades a l'agricultura 4.0, treballant amb els agricultors, dotant-los de més mitjans per guanyar en competitivitat. El pla es desenvoluparà en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i la implicació de Mercabarna. Comptarà també amb la participació principal i el consens de les diferents associacions i organitzacions de pagesos del Delta. També s’implicarà totes les administracions i la resta d’actors del territori.


L'àrea metropolitana de Barcelona és importadora de la gran majoria de fruites i verdures que consumeix. El Parc Agrícola, amb prop de 3.500 hectàrees de terreny, té potencial per esdevenir l'horta de Barcelona, que representaria una oportunitat de generació de riquesa, consum de proximitat i seguretat alimentària. Hi ha actualment nombroses hectàrees de terreny en desús o amb un ús deficitari que seria viable revitalitzar. A més, hi ha prou reserva de sòl qualificat per a la construcció d'equipaments i actuacions de suport a l'activitat agrícola, estratègicament ubicats respecte a les vies de comunicació que connecten amb l'àrea metropolitana, Mercabarna, el Port i la Zona Franca de Barcelona. Tot l’anterior, garantint l’equilibri en relació a les parts protegides del Parc i situant la indústria pròpiament de transformació alimentària als parcs d’activitat econòmica, no a l’entorn agrícola.


Així mateix, a Viladecans està radicada l'Agròpolis, centre de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) especialitzat en la investigació i la innovació en els àmbits de l'enginyeria agroalimentària, l'enginyeria biotecnològica i l'enginyeria del medi ambient, un centre de transferència tecnològica vital per a l’èxit del projecte.

0 comentarios

REGISTRA'T PER SER EL PRIMER EN REBRE LES NOVES NOTÍCIES DE LA NOSTRA WEB

bottom of page