top of page

El Museu de Sant Boi fa una crida per recuperar la memòria històrica de la fàbrica tèxtil Can Dubler

NOTÍCIES SANT BOI | MUSEU HISTÒRIC | CULTURA

 

Publicidad

 

La fàbrica tèxtil Manufacturas Españolas Dubler va ser un gran motor de la vida econòmica i social de Sant Boi durant més de 50 anys. El Museu de Sant Boi ha fet una crida a la ciutadania per recollir testimonis i materials que permetin recuperar la memòria històrica d'aquesta indústria emblemàtica, que estava situada al costat del barri de Casablanca. Tot plegat quedarà recollit a la futura exposició "Can Dubler: memòries de seda i texton".Ets un professional de la salut? Volem escoltar la teva veu! Participa en el projecte Respond

Reducció de les ràtios de P3 com un primer pas cap a la millora de la qualitat educativa a Sant Boi

Salut comença a instal·lar a l’Àmbit Metropolità Sud els mòduls de suport a l’atenció primària


Les persones que van treballar en aquesta fàbrica ja desapareguda o que hi tinguin algun tipus de relació poden contactar amb el Museu de Sant Boi al correu electrònic dubler.textil@gmail.com per donar a conèixer les seves vivències o facilitar materials d'interès històric per a la futura exposició.


L’any 1917, l’industrial suís Cèsar Dubler Humbel es va fixar en uns terrenys agrícoles situats al km 9 de la carretera de Santa Creu de Calafell, a la banda sud del terme municipal de Sant Boi, per instal·lar-hi la seva indústria tèxtil. El complex industrial va iniciar l'activitat dos anys després, amb seccions dedicades a les teles engomades, els tints, els torcals de seda i el raió.


L'empresa (popularment coneguda com a Can Dubler o "Les Sedes") va acollir, al llarg de la seva història, unes 5.500 persones, majoritàriament dones de Sant Boi, encara que també hi van treballar persones de Gavà i d'altres localitats properes.


Una investigació del Museu de Sant Boi n'ha permès recuperar i digitalitzar fitxes de personal, guardar calaixos dels treballadors i les treballadores, restaurar el rellotge de marcatge i recollir elements del laboratori.


Encara que l'empresa es va dedicar fonamentalment al sector tèxtil, durant el temps de la guerra civil s'hi va fabricar "texton", un producte alimentari similar als cubs de sopa deshidratada que trobem actualment al mercat. Dubler va fer fallida l'any 1972, tot i que durant uns anys va treballar amb la nova marca Cooperativa Tèxtil Santboiana.


La fàbrica Dubler té una estreta vinculació amb els orígens del barri santboià de Casablanca. La zona va centrar ben aviat la mirada de propietaris de terres que van promoure estendre el nucli urbà de Sant Boi cap al límit amb Viladecans.


L’any 1924, Pascual Montserrat va demanar permís per urbanitzar una finca a la zona del Fonollar. Tot i que la urbanització projectada no es va acabar, la primera casa construïda es va anomenar “Casa Blanca". Aquest fet va donar nom al barri.


#SantBoi #museu #història #fàbricatèxtil #CanDubler #exposició #seda #texton #guerracivil #cultura

0 comentarios

REGISTRA'T PER SER EL PRIMER EN REBRE LES NOVES NOTÍCIES DE LA NOSTRA WEB

bottom of page