top of page

El Museu Egipci de Barcelona descobreix les restes d’un temple del faraó Ptolomeu I a Egipte

NOTÍCIES BARCELONA | TEMPLE FARAÒNIC | CULTURA

 

Publicidad

 

Una missió conjunta del Museu Egipci de Barcelona, la Universitat de Tübingen i el Supreme Council of Antiquities ha descobert les restes d’un temple faraònic construït durant el regnat del faraó Ptolomeu I (304-284 a. C.).



Ets un professional de la salut? Volem escoltar la teva veu! Participa en el projecte Respond

Reducció de les ràtios de P3 com un primer pas cap a la millora de la qualitat educativa a Sant Boi

Salut comença a instal·lar a l’Àmbit Metropolità Sud els mòduls de suport a l’atenció primària


La troballa ha tret a la llum 60 carreus de pedra calcària de grans dimensions que han estat recuperats durant dues campanyes d’excavació arqueològica (2019-2020).


Els carreus van formar part originàriament dels murs del temple i mostren elements arquitectònics com a cornises o toros (motllures convexes) i bells frisos decoratius formats per la successió del cap de la deessa de l’amor, Hathor, i els dos cartutxos que contenen el nom del faraó Ptolomeu I.


Però el més important és, sens dubte, una inscripció jeroglífica que aporta valuosa informació sobre la fundació del temple, el seu nom i els déus als quals va estar dedicat.


Es tracta, en definitiva, d’un conjunt de materials l’estudi dels quals permetrà plantejar una proposta de reconstrucció hipotètica del temple que fa dos mil anys es va erigir a la ciutat de Hut-nesut, antic nom de l’actual Sharuna.



Amb aquesta troballa es reinicia una aventura que va començar l’any 1838 quan l’egiptòleg Nestor L´Hôte va esmentar per primera vegada l’existència d’un temple a Sharuna, temple del qual es va perdre tot rastre malgrat la cerca realitzada posteriorment per exploradors i egiptòlegs.


Ara, com a resultat de les tasques d’excavació s’ha pogut constatar que els 60 blocs del temple ptolemaic van ser utilitzats en el segle VI d. C. per a la construcció d’una església cristiana, concretament els fonaments i alguns elements del paviment.


Es dóna la circumstància que tots els blocs trobats van formar part de les quatre fileres superiors del temple faraònic, per la qual cosa es pot deduir que el temple estava ben conservat en el moment d’iniciar-se el seu desmantellament pels constructors de l’església.


La important i nova informació que proporcionen aquests 60 carreus decorats és una aportació fonamental per al coneixement del temple de Ptolomeu I que, a més, permet integrar altres carreus i fragments del temple descoberts en el passat.


A fi de donar a conèixer tant el projecte (antecedents i plantejament) com els primers resultats de les recerques, la Fundació Arqueològica Clos té la intenció de realitzar una exposició temporal que es durà a terme a la seu del Museu Egipci de Barcelona. Per a això comptarà amb rèpliques a escala real de molts dels blocs decorats més significatius.

#Barcelona #Egipte #MuseuEgipcideBarcelona #temple #faraònic #PtolomeuI #60carreus #descobriment #arqueologia #excavació #cultura

0 comentarios

REGISTRA'T PER SER EL PRIMER EN REBRE LES NOVES NOTÍCIES DE LA NOSTRA WEB

bottom of page