NOTÍCIES SANT BOI | SALUT SEXUAL | PARC SANITARI SANT JOAN DE DÉU
Publicitat
Amb motiu del Dia Europeu de la Salut Sexual, parlem amb el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses del SJD Hospital de sant Boi.
Aquest dilluns, 14 de febrer, es commemora el Dia Europeu de la Salut Sexual. Una cita que pretén sensibilitzar sobre la importància de tenir experiències sexuals segures, i lliures de qualsevol tipus de coacció, discriminació i violència. A més, la jornada té l’objectiu de conscienciar sobre hàbits sexuals saludables, que impacten en el benestar físic i mental.
“Un dels factors més influents a l’hora de tenir una sexualitat sana i plena és fomentar l’educació en aquesta matèria”, apunta Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses del SJD Hospital de Sant Boi. Respecte a això, el doctor detalla que “és molt important abordar la sexualitat en l’àmbit familiar i, en canvi, ens trobem que poques famílies tracten aquest tema des d’una perspectiva pedagògica”. En aquest sentit, afegeix que “allò ideal seria proporcionar formació, tant als pares com als joves, de caràcter preventiu.”
Díaz de Brito, que rep a la consulta persones molt joves, sovint d’entre 16 i 20 anys, explica també que “moltes d’elles consumeixen pornografia i intenten imitar allò que veuen a la pantalla, cosa que implica que en molts casos assumeixin com a normals conductes de risc”.
Les malalties de transmissió sexual més freqüents
En aquesta línia, el cap del Servei de Malalties Infeccioses destaca la importància de l’ús del preservatiu, que “de vegades només es percep com a mètode per evitar l’embaràs, i no com el millor per prevenir les infeccions de transmissió sexual (ITS)”. Així, remarca que amb freqüència, “la dona pot no tenir símptomes d’infecció en un inici, però a llarg termini podria arribar a desenvolupar problemes de fertilitat i, fins i tot, perdre l’aparell reproductor”.
D’entre les malalties de transmissió sexual més comunes a la consulta, Díaz de Brito assenyala que “hi ha un augment important dels casos de sífilis” i que també són habituals “el gonococ i la clamídia”. A més, subratlla que “molt sovint aquestes infeccions no provoquen símptomes”, per això aconsella “controls periòdics sempre que es tinguin conductes de risc, ja sigui cada tres o sis mesos, o un cop l’any, en funció del risc assumit”.
Un servei de proximitat
“La detecció precoç i l’adherència al tractament són factors fonamentals per combatre les malalties de transmissió sexual i tallar les cadenes de contagi”, afirma el Dr. Díaz de Brito, que recorda que qualsevol persona pot acudir sense cita prèvia a la seva consulta del SJD Hospital de Sant Boi, de 9 a 11.30 hores, o bé enviar un correu electrònic a parcsanitari.servei.infeccions@sjd.es.
D’altra banda, en aquest espai la persona atesa pot obtenir informació sobre tota mena de mètodes preventius i tractaments per evitar les ITS. Un servei, en definitiva, on els usuaris reben una atenció de proximitat i on es preserva la seva intimitat.
Comments