NOTÍCIES SANT BOI | CORONAVIRUS | ECONOMIA | PLAN MARSHALL
· Per què es va batejar com a "gripe española" la pandèmia de 1918
· Els santboians ens envien missatges de solidaritat per lluitar contra el coronavirus
· Reordenació dels Centres de Salut del Baix Llobregat per fer front al Coronavirus
la idea del president Pedro Sánchez d'un Pla Marshall per recuperar l'economia europea després de la crisi del coronavirus "ha tingut una acollida positiva" en el Consell Europeu.
Dimecres passat, Sánchez va enviar una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, juntament amb els caps d'Estat de França, Itàlia, Grècia, Portugal, Irlanda, Luxemburg i Eslovènia, per demanar que la UE emeti "coronabonos", títols de deute europeu per finançar de manera estable les polítiques sanitàries i econòmiques davant l’avanç de la pandèmia del Covid-19.
Però Alemanya, Països Baixos, Àustria i Finlàndia rebutgen aquesta via.

Alemanya no només continua sent escèptica amb qualsevol mesura que s'assembli a un risc compartit. Peter Altmaier, ministre d'economia alemany defensa que "la solidaritat europea és important però la innovació és més important que les subvencions". "La possibilitat de mutualitzar deute entre els països europeus és un debat fantasma"
No obstant la postura de Pedro Sánchez és ferma: "la Unió Europea ha d'actuar ja, amb una resposta contundent i a l’alçada d'aquesta crisi sense precedents". Un nou Pla Marshall esdevé necessari en aquests moments.
Però ... Què és un Plan Marshall?
Per explicar-ho hem de retrocedir en el temps fins a finals de la Segona Guerra Mundial.

El 1948, després de la finalització de la contesa bèl·lica que va arrasar Europa, els Estats Units van aprovar una iniciativa per a la recuperació econòmica de les economies d'Europa Occidental oficialment anomenada el Programa Europeu de Recuperació (ERP), popularment coneguda com "Plan Marshall”, en honor al Secretari d'Estat d'Estats Units, George Marshall.
Un pla que fixava dos objectius: L'econòmic, mitjançant la transferència de més de 12.000 milions de dòlars a l'Europa Occidental, la reconstrucció de regions devastades per la guerra, l'eliminació de fronteres comercials i la modernització de la indústria.
I el polític: Prevenir la propagació i l’avanç del comunisme.
Els efectes del Plan Marshall entre els anys 1948 i 1952 van ser els esperats. La producció industrial va augmentar en un 35%. La producció agrícola va superar substancialment els nivells anteriors a la guerra. La pobresa i la fam dels anys immediats a la postguerra van desaparèixer, i Europa occidental es va embarcar en un creixement sense precedents durant dues dècades.