Cristina Ribes. "Sens dubte, hi ha coses que es porten a l'ADN"

La Cristina Ribes és la directora executiva de la Gasol Foundation, la fundació de dos grans de Sant Boi: Els germans Gasol, en Pau i en Marc. Una Fundació que dedica esforços per lluitar contra l'obesitat infantil.

Fa uns dies vam tenir ocasió de xerrar amb ella una estoneta llarga. I pel que descobrireu en aquestes planes, la dita "Som el que projectem" una vegada més agafa tot el seu significat.

La Cristina s'autodefineix com una persona positiva i il·lusionada. Sempre busca gaudir de tot allò que fa, aprendre dels altres i de les situacions que la vida li ofereix cada dia. Viatja per la vida lleugera d'equipatge perquè té molt clar que gaudir del camí implica disposar de llibertat de moviments i mantenir una ment oberta al canvi.

La Cristina és una Valenciana compromesa socialment des que té l'ús d'enraonar. Mai li ha agradat la injustícia. El fet de néixer en una família amb un pare advocat i una mare professora, de ben segur que ha tingut molt a veure. Seguint els dictats del seu cor i la tradició familiar va tenir molt clar des de ben petita que ella lluitaria per gaudir d'un món millor.

En acabar els estudis secundaris i el batxillerat va cursar els estudis de dret per ajudar al seu pare a la seva feina, però la vida, mai més ben dit, és com una capsa de bombons. Al cap de poc temps d'estar exercint com advocada es va adonar que només es pot entendre la complexitat d'aquest món entrant en contacte amb totes les realitats que hi conviuen. Exercir com a advocada li suposava estar tot el dia mitjançant en conflictes i no li aportava massa per al seu esperit.

Amb 26 anys fa la maleta i marxa a Ruanda en missió humanitària de la mà de la Creu Roja. Molts de vosaltres us preguntareu... Quin canvi tan dràstic, oi? Tot depèn!

Per a aquesta dona, valenta i autònoma, no ho va ser tant. Responia amb coherència i honestedat al seu ADN solidari i la figura de l'etern buscador. Estem massa acostumats o adoctrinats a pensar amb el cap. De vegades pensar amb el cor i deixar-te portar pel teu instint t'apropa molt més del que penses al que ets en realitat i t'ajuda a trobar la felicitat. Això és el que va fer. En realitat és ben senzill.

A més, com diu ella, Àfrica és un altre món. T'ofereix la possibilitat d'aprendre el que no aprendries a Europa en tota la teva vida.

Entre viatge i viatge va tenir l'oportunitat de cursar un màster en Ajuda Internacional a Bilbao i Alemanya. Treballar a una entitat bancària com a venedora de serveis financers. I dos dies abans de marxar novament a una missió a Burkina Faso, rep una trucada d'Unicef amb l'oferiment d'incorporar-se a les oficines de Madrid en qualitat de Asistent tècnic del Director Executiu.

Novament el destí estava trucant la seva porta. I per descomptat s'havien de prendre decisions. La maleta fora de l'armari sobre el llit i les llàgrimes tornaven a aflorar. Marxar i allunyar-se dels companys i amics no és fàcil. Però hi ha una veu interior que mana sobre tot i la Cristina ha après a escoltar-la amb estima i atenció.

Anys més tard serà a Madrid on coneixerà al Pau Gasol com a ambaixador d'Unicef. Amb ell compartirà alguna missió acompanyant-lo a l'Àfrica. I amb el pas dels anys rebrà la proposta de presentar-se al procés de selecció per portar la direcció de la nova Gasol Foundation.

Ara la Cristina és l'encarregada, juntament amb un equip molt jove de persones, voluntaris i el suport de reconegudes institucions i empreses, de dur a terme el projecte dels germans Gasol: Arribar a aconseguir l'objectiu "zero obesitat infantil"

El sobrepès i l'obesitat infantil suposen un dels reptes més rellevants per la salut pública del segle XXI. Un problema que afecta 42 milions d'infants a tot el món. Xifre que pot augmentar fins als 70 milions l'any 2025. En Marc va patir el sobrepès i tots dos germans Gasol volen posar fre a aquesta tendència creixent. És per això que la Gasol Foundation treballa de forma coordinada amb els diferents agents propis del territori, per tal de poder aplicar intervencions efectives que tinguin un impacte real en els participants. Sense oblidar-nos del paper clau que el nucli familiar té en l'adopció dels hàbits per part dels menors. Sota el lema Lead By Example (Predica amb l'exemple) totes les iniciatives, activitats i programes a Espanya i Estats Units involucren als pares i mares, així com als germans/as, per empoderar a les mateixes famílies a realitzar el canvi cap a una vida saludable per si mateixes. (més info a https://www.gasolfoundation.org)

Arribat el punt de concloure la nostra entrevista vam fer una reflexió compartida i en veu alta amb la Cristina. Una reflexió que ens agradaria que pugeu fer tots vosaltres. Una reflexió que dóna pas a tot un seguit de preguntes que cadascú de vosaltres haureu de respondre.

Canviar el nostre món, millorar-lo de mica en mica, és una tasca que ens pertany a tots i totes. Qualsevol canvi implica prendre decisions i de vegades gens fàcils. La Cristina porta el canvi en el seu ADN i treballa perquè aquest canvi afavoreixi als altres. Els germans Gasol tenen aquest mateix ADN. Teniu vosaltres aquest ADN? Us agradaria tenir-lo?

Voler és poder. Fem-ho doncs! Amb valentia i il·lusió tot és possible. No permetem que la frase "treballem per un món millor" sigui això, només una frase.


Més noticies